Firepower címmel március 9-én jelenik meg a brit metal legenda Judas Priest új nagylemeze, a 2014-es Redeemer Of Souls album folytatása. A Rob Halford énekes, Glenn Tipton és Richie Faulkner gitárosok, Ian Hill, basszusgitáros és Scott Travis dobos alkotta felállás két igazi nagyágyú, nevezetesen Tom Allom és Andy Sneap producerkedése mellett rögzítette a friss nagylemezt. Sneap  korábban még soha nem dolgozott a csapattal, Allom azonban az 1979-es Unleashed In The East koncertalbumtól egészen az 1988-as Ram It Downig jelen volt, mint zenei rendező. A hangmérnök Mike Exeter volt, aki a Redeemer Of Souls társproducereként dolgozott Glenn Tipton mellett.

A Judas Priest márciustól már turnézik is Észak-Amerikában, méghozzá a Saxon és a Black Star Riders vendégeskedése mellett, azonban a turnén Glenn Tipton gitáros nem fog játszani, helyén az új lemez egyik producere, Andy Sneap (Hell, ex-Sabbat) gitározik majd. Így július 24-én, a Budapest Arénában is ezt a felállást láthatjuk majd. Az ok, Glenn Tiptonnál tíz évvel ezelőtt a Parkinson-kór korai stádiumát diagnosztizálták, s egészen mostanáig úgy élte az életét, ahogy mindig is, egy óriási heavy metal gitárosként, hozva a maga által is elvárt színvonalat és minőséget. Glenn napjainkban is képes arra, hogy eljátssza, előadja a kevésbé nehéz Judas Priest témákat, de a betegsége miatt nem fog turnézni. A ‘show must go on’ metal szellemiségének megfelelően – Glenn kérésére – Andy Sneap fogja majd pótolni őt a színpadon.

A Parkinson-kór vagy más néven reszkető bénulás (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegség gyógyíthatatlan, de különböző gyógyászati kezelések és sebészi beavatkozások enyhíthetik a kór tüneteit. A Parkinson-kór főleg idős korban hatalmasodik el a betegeken, és megjelenési formái igen változatosak: egyeseknél csak enyhe kézremegésben manifesztálódik, másokra azonban teljes fizikai és szellemi leépülés vár. Pat Torpey, a Mr. Big dobosa például a kórral összefüggő komplikációk következtében hunyt el a 2018. február 7-én, mindössze 64 éves korában. A betegség pontos oka nem ismert, gyógymódja az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs.

Kevés metalbanda van manapság, ami több mint 40 éves karrierje során alig volt inaktív. A ’70-es évek elején alakult birminghami csapat nem mellesleg a műfaj nagyobb hatású albumait dobta piacra az évek során (1980 – ‘British Steel’, 1982 – ‘Screaming For Vengeance’, 1990 – ‘Painkiller’, stb.), és évtizedeken keresztül az egyik legnagyszerűbb koncert-bandának számítottak – mindezt igazolják az olyan ikonikus performanszok, mint például a ’85-ös ‘Live Aid’. Továbbá a Judas Priest volt az első metalbanda, aminek tagjai bőrruhát viseltek – ők terjesztették el világszerte a jellegzetes metal-imázst, amit metal-rajongók százezrei hordtak és hordanak most is! Mindennek tetejébe: 2017-ben Rock And Roll Hall Of Fame-jelölést is kapott a veterán banda.

Csak nagyon kevés olyan zenekar van, aki ennyi mindent elért karrierje során, és ilyen sok bandára volt hatással, mint a Judas Priest. A csapat – Rob Halford énekes, Glenn Tipton és Richie Faulkner gitárosok, Ian Hill basszusgitáros és Scott Travis dobos – bejelentette jövő júniusban kezdődő, vadonatúj európai turnéját, amely a várva várt új albumuk, a Firepower megjelenéséhez kapcsolódik. 1974-es debütálása óta a Judas Priest az egyik legnépszerűbb heavy metál csapattá vált, olyan klasszikus albumok fűződnek a nevükhöz, mint az 1980-as British Steel, a ’82-es Screaming for Vengeance, vagy az 1990-es Painkiller – és olyan rockhimnuszok, mint a Breaking The Law, Living After Midnight vagy You’ve Got Another Thing Coming.

A Firepower a 2014-es Redeemer of Souls megjelenését követően az első lemez a heavy metál legendáktól, amely 2018 elején fog a boltokba kerülni. A Judas Priest, akik több anyagukkal is szerepelnek a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb metál albumának listáján, idén végre jelöltek lettek a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagságára is.

Az énekes, Rob Halford erről a következőképpen nyilatkozott a Billboard számára: “Ez a mi Oscarunk,” – mondta – “és ha bejutunk, akkor az egy abszolút valóra-vált-egy-álom pillanat lesz.”

Rob Halford idén már elnyerte a Lemmy Életmű-díjat, így a rajongók reménykednek, hogy csapatuk végre elfoglalhatja megérdemelt helyét a rock panteonjában is.

A budapesti koncertre jegyek december 8-án 10 órától kaphatók a www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu oldalakon keresztül. A normál belépők mellett limitált számú, közvetlenül a színpad elé szóló kiemelt állójegy is vásárolható a bulira.

Judas Priest – Firepower
(Március 09 – Epic)

01. Firepower
02. Lightning Strike
03. Evil Never Dies
04. Never The Heroes
05. Necromancer
06. Children Of The Sun
07. Guardians
08. Rising From Ruins
09. Flame Thrower
10. Spectre
11. Traitors Gate
12. No Surrender
13. Lone Wolf
14. Sea of Red