Ismét gyászol a Rockvilág! 68 éves korában elhunyt az ex-Rainbow, ex-DIO basszusgitáros Jimmy Bain. Információink szerint a kiváló muzsikus jelenlegi zenekarával, a Last In Line-nal lépett fel a Rock Legends Cruise-on, ezt követően hunyt el, de a halálának oka egyelőre nem ismert.

Nyugodjék békében!

Jimmy Bain a karrierjét a Harlotban kezdte a ’70-es évek derekán, majd a Rainbow tagja lett, és az ő játéka hallható a zenekar klasszikus 1976-os Rising lemezén, illetve az egy évvel későbbi On Stage koncertalbumon is. Később zenélt Phil Lynott-tal és Gary Moore-ral is, ám a legtöbben Ronnie James Dio szólóbandájának legklasszikusabb felállásából ismerik. Ronnie James Dio az 1980-as évek elején két lemezt készített a Black Sabbath énekeseként, mígnem az 1982-es Live Evil koncertalbum munkálatai közben össze nem veszett az együttes gitárosával Tony Iommival. Iommi azt állította, hogy Dio és az együttes akkori dobosa Vinny Appice éjszakánként bevonul a stúdióba, hogy hangsúlyosabbra keverjék Dio énektémáit a közeljövőben megjelenő koncertlemezen. Dio és Appice ezt követően távoztak és egy új együttes létrehozatala mellett döntöttek. A Dio névre keresztelt zenekar 1982 októberében az Amerikai Egyesült Államokban jött létre, 1983-ban csatlakozott hozzájuk Jimmy Bain (ex-Rainbow) basszusgitáros és az ír származású Vivian Campbell gitáros. Jimmy Bain olyan klasszikus DIO nóták társszerzője volt, mint a Rainbow In The Dark vagy a Straight Through The Heart, de a későbbi DIO albumukokon is több nótában benne volt a keze.

 
A második DIO album címéből stílusosan kiindulva Last In Line névre hallgat az a formáció, melyben az eredeti DIO tagok egyesítették tudásukat. Az ötlet a Def Leppard gitárosaként is ismert Vivian Campbell fejéből pattant ki még 2012-ben. Mellette Vinny Appice a dobos, Jimmy Bain a basszusgitáros, az énekes pedig Andrew Freeman (Hurricane, Lynch Mob, Bulletboys). Kezdetben Claude Schnell billentyűs is tagja volt a bandának, de ő már nem zenél velük. A Last In Line már aláírt az olasz Frontiersszel, így a producerként Jeff Pilsonnal, a Dokken legendás basszerével – aki nem mellesleg a ’90-es években maga is sokáig játszott Ronnie James Dióval – készülő album februárban jelenik majd meg.