2016-ban újabb fejezet kezdődött az In Flames életében ugyanis a banda visszatért korábbi kiadójához, a német Nuclear Blast-hoz. A “göteborg-metal” műfaj egyik zászlóvivőjének számító banda eddig összesen 11 stúdióalbumot adott ki, megszámlálhatatlan világkörüli turnét bonyolított le, és az 1994-es debütáló, Lunar Strain albumtól kezdve, egészen a 2014-es Siren Charms korongig többmillió lemezt adott el. Az In Flames Sounds From The Heart Of Gothenburg címmel szeptember 23-án kiad egy koncert DVD-t, november 11-én pedig érkezik az új In Flames lemez is, a Battles. Az új lemez első beharangozó dala, a The End után most itt egy második friss tétel is, a The Truth:

A DVD-n 20 dal szerepel majd, amelyeket 2014 november 7-én rögzítettek a göteborgi Scandinaviumban adott koncerten. Előzeteseként közzétették a második teljes dal, a Take This Life felvételét:

Az újbóli Nuclear Blast-os frigyről Anders Fridén énekes így nyilatkozott:

“Az In Flames és a Nuclear Blast nagyjából azonos történelmet tudhat maga mögött. A banda és a kiadó is egy európai garázsban startolt, szeretjük a metalt, és az évek során mindketten sokkal nagyobbak lettünk. Többek közt ezen okok miatt is tűnt természetesnek, hogy visszatérjünk oda, ahol ez az egész elkezdődött.”

Az In Flames új albumán egy új felállás fog bemutatkozni; lévén Daniel Svensson dobos tavaly novemberben, 17 év után kilépett a bandából. Daniel azzal indokolta döntését, hogy szeretne több időt tölteni a családjával, feleségével és három lányával, illetve nyit egy sörfőzdét is. Svensson 1998-ban csatlakozott az In Flames-hez, előtte, 1995 és ’98 között a jelenlegi gitáros, Björn Gelotte (a vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) dobolt a bandában. Daniel – aki korábban megfordult a Sacrilege és a Diabolique együttesekben is – elsőként az 1999-es Colony lemezen játszott a csapattal, amit aztán további hét nagylemez követett. Emellett aktív résztvevője volt számos világkörüli turnénak is.

Az In Flames legutóbbi nagylemeze Siren Charms címmel 2014. szeptember 9-én került kiadásra, az Epic kiadó jóvoltából. A Hansa Tonstudios (Depeche Mode, U2) falai között rögzített lemez – melyről bővebben itt írtunk – az első heti eladási mutatók alapján, az észak-amerikai toplista (Billboard) 26. helyén debütált, miután több mint 9,000 példány talált gazdára.