A Dead Trace története nagyjából másfél évvel ezelőttre nyúlik vissza. A Horváth Gergő és Sárkány Richárd által alkotott formáció szeptember 21-én adta ki első kislemezét „Halvány Gondolat” címmel. A 3 számot tartalmazó kiadvány különlegessége, hogy legalább annyira fontosak a szövegek, mint maga a zene.

Ha az még nem lenne elég különlegesség, hogy egy 2 személy alkotta stúdió projektről beszélünk, akkor az igazi ínyencek tovább csámcsoghatnak, hiszen egy olyan albumról van szó, ahol minden egyes számban más-más énekes működött közre.

A kislemez három dalt tartalmaz, a két magyar nyelvűben Balogh Ádám (Forbidden Noise) és Tibai József Gábor (Balkan Shadows), míg a harmadik angol nyelvűben Szilágyi Péter (Moriarty Projekt) a közreműködők. Mindegyik előadó saját szöveggel járult hozzá Gergő és Ricsi alapjaihoz, és a végeredmény kivétel nélkül magáért beszél. Van itt társadalom, rendszer és önkritika, minden, ami szem-szájnak ingere.

Az ének felvételek az Onion Soundban készültek Vizi Gábor asszisztálása mellett, a mix és a mastering pedig Simi és a No Silence Studio munkáját dicséri a tőlük már jól megszokott minőségben. A szöveges videók és a grafikák Berkes Tamás és Vörös Eszter Anna keze munkáját dicsérik.