2016 szeptemberében, különböző nézeteltérésekre hivatkozással oszlott fel a svéd Graveyard, de a csapat pár hónap múlva, tavaly januárban visszatért a dobos Axel Sjöberg nélkül, de Joakim Nilsson énekes/gitárossal, Jonatan Larocca-Ramm gitárossal és Truls Mörck basszerrel. Az újjáalakult banda Chip Kiesbye producer (The Hellacopters, Michael Monroe) és Stefan Boman hangmérnök (Alice Cooper, Def Leppard) társaságában a stockholmi Park stúdióban készítette el legújabb lemezét, amelyen Oskar Bergenheim dobol.

A lemez Peace címmel május 25-én jelenik meg, az pedig külön öröm, hogy az új albummal eljönnek hozzánk az ősz folyamán. A koncert az A38 Hajón lesz szeptember 26-án, vendégként pedig a szintén svéd Bombust hozzák magukkal, akik ugyancsak egy új albummal jelentkeznek addig.

A Graveyard korábbi dobosa, Axel Sjöberg május 18-án Big Kizz névre hallgató zenekarával ad ki albumot. Az Axel Sjöberg (Graveyard) dobos, John Hoyles (Spiders, Witchcraft) basszusgitáros és Pontus Westerman (Lady Banana) énekes-gitáros alkotta banda egy új taggal bővült Johannes Cronquist személyében, aki átvette a basszer szerepét, mivel John ezentúl gitáron erősíti a csapatot. A Music Is Magic album a TeePee Records gondozásában jelenik meg.

Az ezredforduló utáni skandináv vintage-rock hullám egyik legnagyobb sikerzenekara, a két év szünet után újjáalakult Graveyard végre Budapesten! A visszatérő lemezével először Magyarországra átogató, bluesban és a hetvenes évek pszichedeliájában kiteljesedő zenekar a Burst-utódként alakult Bombus-szal lép fel az A38 Hajón, szeptember 26-án.

A skandináv rock’n’roll időtlen erejég aligha kell bemutatni 2018-ban a rockzene szerelmeseinek: a Hellacopters, a Backyard Babies vagy a Gluecifer időtlen hagyatéka mellett üdítően hatott az ezredfordulót követően az olyan vintage zenekarok kiteljesedése, mint a Witchcraft vagy épp a Graveyard.

Miközben a jelenség nemzetközi hullámmá válhatott – amivel olyan zenekarok emelkedhettek fel, mint a Blood Ceremony, a Blues Pills vagy a Kadavar -, a Graveyard is hamar kinőhette az undergroundot, és SXSW-s koncertjét követően hamar a Rolling Stone hasábjain, valamint a Clutch és a Soundgarden előtt találhatta magát. Hangzásviláguk alappillére az az időtlen alázat, ahogy mai gondolkodással nyúlnak vissza a hetvenes évek bluesos, pszichedelikus hangzásaihoz, és ahogy a dalok is oszcilloszkópszerűen váltakoznak, úgy a zene lüktetése is folyamatosan formálódik.

Negyedik nagylemeze, az Innocence & Decadence után a Graveyard sajnos feloszlott belső nézeteltérésekre hivatkozva, ám két évvel a csend után 2018-ban végre új lemezzel rukkol elő az új dobossal visszatérő zenekar, hiszen Axel Sjöberget Oskar Bergenheim váltja a Peace dalain. A 10 új dalt tartalmazó lemez a Nuclear Blast gondozásában jelenik majd meg május végén, és az új dalokat szeptemberben mutatja be a zenekar hazai rajongóinak, első magyarországi klubkoncertjén.

A koncert Facebook oldala

Graveyard – Peace
(Május 25 – Nuclear Blast)

01. It Ain’t Over Yet
02. Cold Love
03. See The Day
04. Please Don’t
05. Del Maniac
06. The Fox
07. Walk On
08. Bird Of Paradise
09. A Sign Of Peace
10. Low (I Wouldn’t Mind)