Az 1995-ben alakult kaliforniai stoner Fu Manchu új dallal jelentkezett. A 18 perces Il Mostro Atomico eposz érdekessége, hogy a Rush gitárosa, Alex Lifeson is vendégeskedik a dalban, amely a Fu Manchu 12. nagylemezén, a holnap megjelenő Clone Of The Universe korongon kap majd helyet. A 2014-es Gigantoid folytatását a kaliforniai The Racket Roomban rögzítették Jim Monroe társproduceri segítségével. Jó hír, hogy az új lemezt bemutató turnénak lesz magyar állomása is: március 16-án az A38 Hajón játszanak a Scott Hill énekes/gitáros vezette stoner rock veteránok.

A kaliforniai stoner vonal alapzenekara majd’ harminc éve tolja a sivatagi rock ördögszekerét. A 70-es évekbe beleszerelmesedett, autómániás Scott Hill és társai nagyszabású turnéjukon extra hosszú koncertjeiken eljátsszák egyaránt új és már közkedvelt legsúlyosabb számaikat. A tavasz egyik nagyszabású rock-eseménye az A38 Hajón.

Bár a Fu Manchu már rengeteg tagcserén esett át, különösen az első évtizedben, ma is ugyanazt az emblematikus hangzást hozza, mint az induláskor. Súlyos riffek, zuhogó dobok, ugyanakkor mégis van benne valami a kaliforniai napfényből, szörfrockból, laza rock’n’rollból. Minderről nyilván a mára megmaradt egyetlen alapító tag, a 70-es évekbe teljesen beleszerelmesedett, autómániás Scott Hill tehet – talán nincs még egy együttes, ami ennyit énekelt volna tuningolt verdákról, végtelen utakról és a vezetésről, mint életérzésről.

A korai időszakban a lemezeit elképesztő tempóban megjelentető Fu Manchu mintha az utóbbi időben visszaváltott volna hármasba, a zenekar egyáltalán nem pihen. Legújabb turnéján – így az A38 Hajón is – extra hosszú, előzenekar nélküli koncertjén eljátssza majd valamennyi új és régi nagy-nagy szerzeményét.

A koncert Facebook oldala

Fu Manchu – Clone Of The Universe
(Február 09 – At The Dojo Records)

01. Intelligent Worship (3:08)
02. (I’ve Been) Hexed (2:48)
03. Don’t Panic (2:05)
04. Slower Than Light (3:26)
05. Nowhere Left To Hide (4:19)
06. Clone Of The Universe (2:58)
07. IL Mostro Atomico (18:08)