Kérdezhetnétek, hogy a sorozat első két részéről mikor és hol írtunk. Roppant egyszerű a válaszom, soha, sehol. Ugyanakkor vissza is kérdezhetnék: miért kellett volna írni róluk? Leszámítva azt, hogy két kiváló filmről beszélünk, szerintem nincs köztetek olyan, aki ne ismerné a Kaptár sorozat alaptémáját. Ha esetleg van olyan, aki egyetlen részét sem ismeri, az vagy számítógépes játékban, vagy esetleg képregényben találkozott már a mi szépséges Alice néninkkel, ak a T-vírussal fertőzött világ ellen John Rambot meghazudtolva egymaga indul harcba. Na jó, néhány maroknyi túlélő, azért próbál segíteni neki, mint ebben a poszt apokaliptikus világot felvázoló Kaptár 3 – Teljes pusztulás című filmben is.

Abban az esetben, ha egy film Milla Jovovich pucér testével kezdődik, férfi bajtársaim zöme talán jókedvűen csettint, na, végre valami fincsi a filmvásznon. Valószínűleg így voltak ezzel a film készítői is, hiszen a sorozat nagy sikert elérő első részének filmkockái is hasonlóan peregtek, sőt itt is előkerül Milla feszes, egyrészes piros rucija is. Az egésszel csak egy bökkenő van. A két film kaptar2 20140719között eltelt öt év, és ahogy az idő múlik, úgy lesz egyre nehezebb és nehezebb Millára ráhúzni a feszes combú akcióhősnő szerepét, mert kezd már jócskán kinőni ebből a szerepkörből (és akkor még finom voltam és nőies, mert nem említettem a ráncokat eltüntető sminkesek nagy szerepét és még sorolhatnám). Maradjunk annyiban, az idő vasfoga senkit sem kímél. Szerencsére a technika vívmányai lehetővé teszik, hogy főhősnőnk a kora ellenére talán még többet ugrik, kung-fuzik, akciózik a levegőben, mint korábban. Tekintsünk el a mindenkit egyaránt sújtó öregedés jeleivel, és nézzük valóban Teljes pusztulás vár-e ránk az elkövetkezendő közel 100 percben.

Megtörtént hát a világvége, vagyis az emberi társadalomnak befellegzett, a T-vírus miatt minden elpusztult, a sivataggá változott kontinenseket élőholtak uralják, a maroknyi túlélő számára pedig az kaptar3 20140719olaj és a víz jelenti a legnagyobb kincset. Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor csak Raccoon City került a zombik karmai közé? Ma már az egész Föld fertőzött, kis csoportokban mozog a néhány megmaradt túlélő. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de már az elején akaratlanul is beugrik a ’80-as évek nagy kultfilmje Mel Gibson főszereplésével. Naná, hogy a Mad Max trilógiára gondolok. Ott ugyan nem nyomult új húsra vadászva az élőhalottak serege, de itt ez a sivatagi táj, na meg az apokaliptikus hangulat totál Őrült Max feeling. Alice (Milla Jovovich) egyedül bolyong a sivatagban, miközben fantasztikus hatalma még tovább növekszik. Csatlakozik egy maroknyi túlélőhöz. A konvojban rátalál korábbi bajtársaira is, mint például Carlos-ra (Oded Fehr), aki Claire (Ali Larter) karavánját erősíti. A kis csapat közösen indul Alaszkába, ami állítólag még tiszta, nem számolnak azonban azzal, hogy Dr. Isaacs (Iain Glen) Alice nyomában van, hogy őt használja terveihez. A harc tehát folytatódik.

A forgatókönyvíró továbbra is Paul W.S. Anderson, aki írt és rendezett már több filmet, melyekben szerintem és még sokak szerint csavarint egy párat a logikán. Már a Halálhajó, amit én abszolút etalonnak tartok, differens műfajokra jellemző ábrázolásokat tartalmaz szemben a nagyjából akkorkaptar4 20140719 elkészített kísértethajóval és valamennyi régi klasszikussal (Predator, Az országút fantomja stb.) is. – Tehát egy műben különböző jelképek, motívumok, de sok utalás különböző műfajú filmekre. Mint ahogy a Kaptár sem tartozik a kiköpött horrorfilmek közé. A rendező Russell Mulcahy és ő (a forgatókönyv nyomán) az alapfilmekre jellemző produkciót próbált megvalósítani. Aránylag kerülte a huszárvágásokat és minden effélét. Ami abszolút bántó nálam, az a korábbi filmekből való nyílt jelenetlopás. A már kaptar5 20140719említett George Miller Mad Max 2-je, a nagy Hitchcock Madarakja kamerabeálltások terén, David Twohy Pitch Blackja a madarak támadásakor úgyszintén beállítás és storyboard esetén érhető tetten. És most az írásom közben még az is felrémlett bennem, hogy az egész filmnek erőteljes Holtak napja-szaga van: meg akarják szelídíteni az élőholtakat; ott az épület, amit kintről fenyeget a több ezer járó hulla és kiéleződik a különbség ember és ember között is. Szóval van lopás bőven.

Mindezek ellenére szerintem egyszer nézhető alkotás. Ellenben az első két résszel, amit már többször megnéztem és bármikor szívesen újranézek. A látvány nem eget rengető, persze vannak látványos robbanások meg jól eltalált hangulatok (a homokkal beborított kaptar6 20140719Las Vegas ilyen, kár, hogy nem jutott neki nagyobb szerep és nem látunk belőle többet), de semmi különös. Azt pedig tudjuk, hogy a sorozat nem állt meg ennél a résznél. Sőt, Paul W.S. Anderson mára már inkább akciófilmmé nőt szériája is folytatódik, ha minden jól megy jövőre mutatják be. Mindenesetre sejtető, hogy a filmmel kapcsolatban a rendező bejelentette, hogy az utolsó rész várhatóan a Final Chapter alcímet fogja viselni, ezzel pont kerül majd a Kaptár történet végére. Mondom én, hogy Milla Jovovich testén nagyon szűkül már az az egyrészes piros ruhadarab.

Pontszám: 6/10

A Kaptár 3 – Teljes Pusztulás (Resident Evil – Extinction) /2007/
Bemutató: 2007. szeptember 21.
Forgalmazó: Constantin Films
Hazai megjelenés: 2007. október 11. (Fórum Home Entertainment)
Rendező: Russell Mulcahy
Forgatókönyvíró: Paul W. S. Anderson
Zeneszerző: Charlie Clouser
Operatőr: David Johnson
Vágó: Niven Howie
Szereplők: 
Milla Jovovich (Alice)
Oded Fehr (Carlos Olivera)
Ali Larter (Claire)
Iain Glen (Dr. Isaacs)
Ashanti (Betty)