Rendező: Alex Proyas
Producer: Jeff Most

Főszereplők: Brandon Lee (Eric Drawen)
Ernie Hudson (Albrecht őrmester)
Michael Wincott (Top Dollar)
David Patrick Kelly (T-Bird)
Michael Massee (Mókás)
Rochelle Davis (Sarah)
Sofia Shinas (Shelley Webster)

Kicsit elkényeztetem magam, de egyúttal titeket is, egy nagyszerű filmről ejtünk pár mondatot.
Ez a remekmű, az 1994-es The Crow ( A Holló) című film.
Mivel nem szeretem a kategorizálást, ezért több jelzővel illetném az alkotást. Fantasy, bosszúmozi, képregény.
A jelzők közül, talán a képregény szorul különösebb magyarázatra, a film ugyanis James O’Barr azonos című képregénye alapján készült.
A film tragikus érdekessége, hogy a forgatás során Brandon Lee (Bruce Lee fia), életét veszti, ugyanis az egyik jelenetben a pisztolyba vaktöltény helyett éles került.

A történet:

Sarah (a történet narrátora; Eric, Shelly és Albrecht barátja, Darla lánya) monológjával és a lángokban álló várossal nyit a film:

„Valamikor régen az emberek azt hitték, hogy ha valaki meghal, egy holló viszi át a lelkét a holtak birodalmába. De ha az emberrel még életében valami borzalmas dolog történt,megeshet, hogy a kínzó bánat miatt a lelke a túlvilágon sem talál nyugalmat. És néha, nagyon ritkán, a holló visszatérhet a lélekkel, hogy jóra fordíthasson mindent, ami rossz.”

Eric Dravent és menyasszonyát, Shellyt az Ördög Éjszakáján (azaz október 30-án) egy utcai banda négy tagja (Tin Tin, Mókás, T-Bird és Patkány) meggyilkolja: a lányt megerőszakolják (ő később a kórházban belehal sérüléseibe), barátját pedig lelövik, és kidobják az ablakon. Mindezt Top Dollar parancsára követik el, aki a város maffiafőnöke.

Egy évvel később, a Holló visszahozza Eric lelkét, aki így a sírból kikelve lehetőséget kap, hogy bosszút álljon a gyilkosokon. Amíg a Holló ép és egészséges, ő vezeti Eric-et a világban, és sebezhetetlenséget biztosít számára.
Ha azonban a madarat megsebzik….

A Holló (The Crow) Látvány: GYÖNYÖRŰ!!! Semmi számítógépes grafika! Minden egyes képkocka tökéletes, az
operatőri munka, a vágások mind-mind zseniálisak. Az akciójelenetek pörgősek, látványosak.

A filmből: magáért beszél…

Hangulat: Hátborzongató, gyönyörű, illik a film történetéhez. A városban folyamatosan esik, örökké felhős az ég, mindig egyfajta homály borítja be környezetet, ami tökéletesen jellemzi a város morális állapotát. Egyetlen pillanatra süt csak ki a nap, amikor Sarah és Eric újra találkoznak
A flashback jelenetek vörös háttere is mesés, Eric és Shelley kapcsolatának érzelmességét adja vissza minden egyes részlet.

Szereplők: Azt kell mondanom, mindenki hitelesen alakít, az utolsó töredékszereplő is!
Kiemelném azonban Brandon Lee-t (Eric), aki tökéletesen magáévá tette a szerepet, a bosszújeleneteken végig érezhető a fájdalom, a düh és a bosszúvágy, amit sosem játszik túl, legalábbis számomra az utolsó pillanatig hihető maradt.

Zene: Csodálatos! A zenés jelenetek káprázatosak, egyetlen oda nem illő hangot sem tudtam felfedezni. A Holló filmzenei albuma (The Crow Original Soundtrack) 1994. március 29-én jelent meg az Atlantic Records kiadásában. Az album a filmben hallható dalokat, többek közt a The Cure, a Pantera, a Nine Inch Nails és a Rage Against the Machine együttesek felvételeit tartalmazza. Azt hiszem, a felsorolás magáért beszél.

the_crow_brandon_leeÖsszegzés: Bár személyes kedvencem, mégsem túlzok, ha azt mondom, minden idők egyik legnagyobb hatású filmje. Zseniális, hogy nem csak a bosszú szálát mozgatja, hanem mellette a barátság, a szerelem, a család és az igazság is a film szerves részét képezik.Nem válik unalmassá, gondolkodtat, érzelmeket vált ki. Számomra ezek mind fontosak egy olyan stílusú filmben, mint a Holló.
Talán egyetlen hibája van a filmnek, mégpedig az, hogy utánozhatatlan. Több folytatás is készült, ezek mind silányak, hiszen ha végignéztük a Hollót, teljesen nyilvánvaló, hogy ennek a filmnek nem lehet folytatása…..

Mindenkinek bátran ajánlom, azt gondolom nem fogtok csalódni!
A film egyik legszebb mondatával búcsúznék:

„Örökké nem eshet”

(másnap)