Theories Of Flight címmel július elsején jelenik meg Amerika progresszív metal mozgalmának egyik zászlóvivője, a legendás Fates Warning új albuma, a 2013-as Darkness In A Different Light lemez folytatása. A Theories Of Flight borítóját egy michigani grafikus, Graceann Warn tervezte. A produceri munkákat – hasonlóan a korábbi albumokhoz – Jim Matheos gitáros végezte; míg a keverést Jens Bogren látta el, a svéd Fascination Street Stúdióban (Opeth, Symphony X, stb.). Az új dalokhoz Frank Aresti gitáros pár szólóval most is hozzájárult, de a turnét ugyanúgy kénytelen lesz kihagyni, mint legutóbb, mivel családi és munkahelyi kötelezettségei nem engedik a bővebb részvételt. A csapat turnégitárosa így ismét Mike Abdow lesz, aki már a Darkness koncertjein is kísérte őket. A lemezhez korábban már bemutattunk egy 3 és fél perces ízelítőt, most megérkezett az első teljes dal is, a szöveges videóval kísért From The Rooftops:

Mike Abdow nem ismeretlen a Fates Warning rajongói számára; ugyanis már 2013 óta kisegíti a bandát szükség esetén. A Springfield-ből származó gitár-virtuóz jelenleg a Last Chance To Reason, a Frozen és az Aquanett zenekarok felállását erősíti, de szólóban is aktívan tevékenykedik: eddig két önálló lemeze jelent meg.

A Theories Of Flight hagyományos CD változata mellett lesz dupla CD-s, Mediabook és dupla LP-s verziója is. A dupla CD-s és a Mediabook verzió három extra saját dalt és három feldolgozást tartalmaz majd – akusztikus verzióban.

A csapattal kapcsolatos érdekesség, hogy idén két fesztiválkoncert erejéig is összeállt/összeáll a Fates Warning korai, Awaken The Guardian lemezes felállása is John Arch énekessel. Az egyik buli április 30-án volt, a königshofeni német Keep It True fesztiválon. Ezen a bulin az 1986-ban megjelent Awaken The Guardian album jubileuma előtt tisztelgett a zenekar, méghozzá egy olyan speciális koncerttel, hogy a bulin a lemezt készítő felállás lépett színpadra, azaz a csapatot jelenleg is vezető Jim Matheos gitáros mellett John Arch énekes, Frank Aresti gitáros, Joe DiBiase basszusgitáros és Steve Zimmerman dobos zenélt a színpadon. Emellett pedig ősszel az amerikai ProgPoweren is ez a felállás lép majd fel.

Fates Warning – Theories Of Flight
(Július 1 – InsideOut)

01. From The Rooftops (6:52)
02. Seven Stars (5:33)
03. SOS (4:34)
04. The Light And Shade Of Things (10:14)
05. White Flag (5:20)
06. Like Stars Our Eyes Have Seen (5:13)
07. The Ghosts Of Home (10:31)
08. Theories of Flight (4:00)

CD2 (akusztikus bónusz lemez):

01. Firefly (3:15)
02. Seven Stars (4:25)
03. Another Perfect Day (3:25)
04. Pray Your Gods (Toad The Wet Sprocket feldolgozás) (3:45) 
05. Adela (Joaquin Rodrigo feldolgozás) (2:25) 
06. Rain (Uriah Heep feldolgozás) (4:03)