Fekete-fehér balladai homály, letisztult egyszerűség, modernista utánérzet és pontos dalválasztás: az Autopilot első hivatalos videoklipje hosszú várakozás és 2 kislemez (A is for Autopilot, 2013; Practices for Slowing Down Time 2017) után végül az első nagylemez, a Half the Pressure, Twice the Speed nyitó dalához készült el.

The Great Escape videoklipje elérhető itt: 

Farkas Balázs (ének): “A Great Escape volt az egyik első dal, amit az énekkel véglegesítettünk, ezzel a dallal kezdődik a lemez és a koncertműsor is, szóval egy amolyan ‘kezdős’ dal. A lemez első feléből, a ‘nyersebb’ dalok közül válogattuk, és ha nem vagy benne az elszállós postrock-ban, akkor ideális felvezető az album további dalaihoz. Energikus, pörgős és zakatolós, mi kell még egy fasza rock nótába?”

A klip, ahogy általában az Autopilot kreatív anyagai, teljesen saját készítésű, a rendezés, vágás teljes egészében Köge (basszusgitár) munkája: “Nagyon szeretem ezt a klipet, mert tökéletesen összhangban van a zenekarral. Ahogy egy hangfelvétel a zenekar aktuális lenyomata, úgy a videoklip is egy pillanatnyi állapot, ami persze azért utal általánosságban is a bandára, a tagok személyiségére. Próbálunk előjönni az árnyak közül. Arcunk élét már súrolja a fény. Teljesen stimmel, ez vagyunk most mi. A belőlünk jövő ultraszexi lézerrel együtt!”

Rátkai Márton (gitár): “Egy underground zenekar ritkán engedhet meg magának nagy költségvetésű videót, ebből a szempontból szerencsések vagyunk, hiszen valahogy ebben a minimalista/modernista stílusban találtuk meg önmagunkat, így adta magát, hogy az első videoklipünk is ebben a szellemben készüljön el. A vizualitás egyébként is fontos részét képezi az Autopilotnak, ügyelünk rá, hogy egy egységes arculatot kommunikáljunk a fotókon, borítókon valamint egyéb kreatív anyagokon, de a koncertjeinkre is saját fénytechnikával készülünk, ami szerves része a zenekar élő szerepléseinek.”

Áttekintés

Kőrös “Köge” Gergely (basszus, ének), Rátkai Márton (gitár) és Fekete Andrea (dobok) még 2012-ben kezdték letenni az Autopilot alapjait, majd röviddel a megalakulás után meg is jelent a budapesti zenekar első 4 számos kislemeze (A is for Autopilot, 2013), amelyen már hallható volt, milyen irányba is szeretne elindulni a trió. Egy közös Junkies-turnét és egy rövidebb kényszerpihenőt követően érkezett a dobok mögé Magda Zsolt (kiddo), majd az énekes posztra Farkas Balázs (The Royal Freak Out), akik érkezésével nemcsak a zenekar jelenlegi felállása alakult ki, de a korábbiakhoz képest kísérletezőbb irányba sikerült terelni a zenekar hangzását. Az immáron négytagú zenekar első közös munkája, amely két régebbi, két vadonatúj számot tartalmaz, a 2017 tavaszán megjelent Practices for Slowing Down Time postrock-os, pszichedelikus, mégis sodró és nyers hangzása magán hordozza a tagok példaképeinek lenyomatát; a Mastodon, Led Zeppelin, Pink Floyd és Paradise Lost hatások egyaránt felfedezhetőek az EP hallgatása közben.

A tavaszi EP megjelenése után azonban akkora lendületet kapott a zenekar, hogy beköltöztek nyárra saját stúdiójukba, hogy rögzítsék első nagylemezüket, ami a banda eddigi legkiforrottabb és egyben legösszetettebb alkotása is. A Half the Pressure, Twice the Speed címre hallgató 10 számos lemez teljes egészében saját gyártású; a dalokon és dalszövegeken kívül a felvétel, a keverés, mastering és a lemezborító is a tagok munkájának érdeme. A lemez háromnegyed órányi utazást kínál – a számok alatt a hallgató már ismerős helyekről, kietlen tájakon át, a világűr ismeretlenjében köt ki, hogy aztán egy fekete lyukon át megérkezzen az album végén helyet kapó grandiózus lezáráshoz. A jelzők bár erősek, de nem túlzók, az Autopilot legnagyobb erőssége a különleges hangulatok megteremtése, összekötése és fenntartása úgy, hogy a lemez sokadik hallgatásra is tartogat felfedezni valót a hallgatóságnak.

Az Autopilot első nagylemeze, a Half the Pressure, Twice the Speed letölthető/stream-elhető itt:

http://bit.ly/Autopilot_LP_Spotify

http://bit.ly/Autopilot_LP_Youtube

http://bit.ly/Autopilot_LP_Soundcloud

Az Autopilot elérhetőségei:

http://bit.ly/Autopilot_Spotify

http://bit.ly/Autopilot_Facebook

http://bit.ly/Autopilot_Instagram

http://bit.ly/Autopilot_Soundcloud

http://bit.ly/Autopilot_Web