Még júniusban számoltunk be arról, hogy a DE FACTO zenekar tagsága némileg megváltozott. A gitáros posztra Horváth István érkezett, akit a közönség olyan underground bandákból ismerhet, mint a megboldogult Garden of Eden és a nemrég befáradt Blind Myself.

István érkezésével a banda stabilizálódott, úgy szakmailag, mint emberileg. Remek a hangulat most a csapatban, így el is kezdtek dolgozni egy új anyagon. Mellette az az ötletük támadt, hogy az új dalok mellé felvesznek néhány olyan régi dalt újra, amit a közönség nagyon szeret. Azonban a régi verziókat alaposan felturbózták. Hangzásban és hangszerelésben is új köntöst kapnak a régi szerzemények, mert megérdemlik ezek az ugyan régi, de nagyon jó dalok, hogy végre rehabilitálják őket. Az Antique EP-ről elsőként az Utolsó könnyek című dal 2017-es verziója készült el, amit most a Csak egy szó új verziója és a hozzá készült szöveges videó követ.

„Ez a hangzás iránymutató is egyben a jövőre tekintve. Év végére pedig elkészülhet a teljes lemez anyaga új és régi, újrahangszerelt dalokkal. Az új dalokról annyit elárulhatok, hogy kicsit visszakanyarodunk a dark /gothic irányába, vegyítve némi magyar népzenei hatással és mindezt nyakon öntve egy direktebb, hangsúlyosabb gitár koncepcióval és modern zenei felfogással. A szövegek pedig a magyar népdalok csodálatos világát idézik meg egy kis gothic esszenciával.”

November 17-én a De Facto is fellép a Dürer Kertben megrendezésre kerülő Autumn Gothic Festivalon, olyan bandák társaságában, mint az Autumn Twilight, a Cantara, a Lies Of The Machine vagy a Pornography (The Cure tribute).

DE FACTO:
Tóth Gyula – ének,
Horváth István – gitár,
Hary Attila – dobok,
Bangha Tamás – basszusgitár,
Kocsis István – billentyűs hangszerek