2013-ban kitörő lelkesedéssel fogadták az old school thrasherek azt a hírt, hogy újjáalakult az esseni Darkness. Az 1984-ben életre keltett banda 1987 és 1989 között három nagylemezt (Death Squad /1987/, Defenders Of Justice /1988/, Conclusion & Revival /1989/) és egy Mucky Pup-pal közös split-albumot adott ki. Arnd Klink gitáros/énekes és Andreas „Lacky” Lackaw dobos 2004-ben alapították az Eure Erben formációt, mely szintén thrash stílusú banda volt (német nyelvű dalszövegekkel). A Darkness 2012 decemberében visszatérő bulit adott a Death Squad megjelenésének 25. évfordulója alkalmából, a németországi Essen-ben. A páros ez után a fellépés után érezte megfelelőnek az időt legendás együttesük újonnani megalapítására.

A klasszikus felállásból mára két tag maradt, a dobos Andreas „Lacky“ Lakaw és a gitáros Arnd Klink, akik mellé Meik Heitkamp gitáros, Dirk Hamilton basszer és Oliver “Lee” Weinberg sorakozott fel 2013 és 2015 között. A 2013-as újjáéledés első kiadványa a XXIX című mini-albumvolt, ez két új dalt tartalmazott (Hate Is My Engine és a L.A.W.), illetve két korábbi Darkness klasszikus (Death Squad, Burial At Sea) átdolgozása szerepelt a lemezen.

2016. október 7-én aztán 27 év után The Gasoline Solution címmel új Darkness soralbum született. Ennek First Class Violence címmel október 12-én érkezik a folytatása. Az új anyagnak lesz két speciális vendége is, régi barátok az esseni thrash színtérről: Tom Angelripper, a Sodom főnöke, valamint a Kreator dobosa, Jürgen „Ventor” Reil. Az új albumot Cornelius Rambadt hangmérnök társaságában rögzítették és keverték, a Rambado Recordings stúdió falai között. A maszter Dennis Köhne; a lemezborító pedig Timon Kokott nevéhez fűződik. Az új album klippel kísért címadó dalával máris megismerkedhetsz.

Darkness – First Class Violence
(Október 12 – Massacre)

01. Prelude In E (Intro)
02. Low Velocity Blood Spatter
03. Neoprimitive
04. Hate Is My Engine
05. See You On The Bodyfarm
06. Zeutan
07. The Autocrazy (Autocracy) Club
08. Born Dead
09. First Class Violence
10. I Betray