A látványos-monumentális groove metal egyik klasszikus képviselője, a svéd Avatar még 2018 elején jelentette meg Avatar Country című konceptlemezét. A dallamos metalt virtuóz thrash-sel, jelmezes goth metallal és zúzós stadionrockkal ötvöző, Alice Cooper világát idéző, hatalmas sikerű lemez sokak szerint a svéd kvintett eddigi legjobbja. Az album nagyszabású és igen látványos turnéján története során másodszor érkezett Magyarországra az Avatar, és 2019. február 4-én, tíz év után ismét az A38 Hajón koncertezett. Most pedig egy új klip született, a tavalyi album King’s Harvest című dalához.

A göteborgi Avatar még 2001-ben indult Lost Souls néven, akkor még kifejezetten progresszív, már-már avantgárd metalzenekarként. Az egyre sikeresebb banda azonban aránylag hamar kinőtte a szcéna szűk kereteit, és egyre komolyabban kacsintgatott a nemzetközi hírnév, a viszonylag könnyedebb, játékosabb műfajok felé.

Nagyjából 2011-2012, a Black Waltz lemez környékére kristályosodott ki a mára jellegzetessé és összetéveszthetetlenül védjegyszerűvé vált Avatar-világ. A frontember, Johannes Eckerström is ekkortól kezdte hordani a némiképp Jokerre emlékeztető bohócmaszkot. És ekkortól szűrődtek be az Avatar zenéjébe olyan hatások, mint a blues, a country, a kabaré-varieté és hasonlók. Az Avatar pedig egyre népszerűbb lett, az eddigi karriert megkoronázó albumot, a tavaly megjelent Avatar Countryt már a Century Media adta ki. Idén májusban egy The King Live In Paris című koncertlemezt adott ki a göteborgi banda, a nyolcadik stúdióalbumukon, az Avatar Country folytatásán pedig már javában dolgoznak.