Arcturian címmel a Prophecy gondozásában még 2015. május 8-án jelent meg a legendás norvég avantgárd metal banda Arcturus eddigi legutolsó nagylemeze. A kultikus banda azt megelőzően tíz éve adott ki soralbumot Sideshow Symphonies címmel. A zenekar jelenlegi felállásában a két alaptag, Steinar „Sverd” Johnsen billentyűs és Jan Axel „Hellhammer” von Blomberg dobos mellett Simen „ICS Vortex” Hestnæs énekes, Knut Magne Valle gitáros és Hugh „Skoll” Mingay basszer zenél, tehát a 2005-ös utolsó album óta változatlan a felállás.

A banda tagjai most arra az elhatározásra jutottak, hogy május 21-én, csütörtökön este, közép-európai idő szerint 20 órakor speciális koncertet adnak, ráadásul néhány meglepetést is ígérnek a fellépésre. A jeles eseményt élőben ingyenesen lehet majd nézni, de aki támogatná a zenekart, annak természetesen erre is lesz lehetősége.

Az 1987-ben még Mortem néven, majd 1991-től Arcturusként működő zenekar fontos szereplője az északi metal színtérnek, progresszív, black metalból, jazzből, és több más műfajból táplálkozó muzsikájuk különleges élményt nyújt az erre fogékony közönségnek, és a norvég black metal színtér több neves képviselője, többek közt Garm (Ulver, ex-Borknagar) és Samoth (Emperor) is játszott az együttesben.