A mai napon hivatalosan is bejelentette feloszlását a kultikus norvég avantgarde metalos Arcturus. A különleges atmoszférájú avantgarde metal együttes utoljára az ausztrál Melbourne-ben adott koncertet március végén. ICS Vortex, a jelenlegi énekes így nyilatkozott az okokról:

„Ez az utolsó fellépésünk! Már tervezzük egy ideje, hogy feloszlunk. Mindannyiunknak sok tennivalója van még karrierünkben és életünkben, és emiatt már nem tudunk időt szakítani erre a zenekarra.”

Az 1987-ben még Mortem néven, majd 1991-től Arcturusként működő zenekar fontos szereplője volt az északi metal színtérnek, progresszív, black metalból, jazzből, és több más műfajból táplálkozó muzsikájuk különleges élményt nyújtott az erre fogékony közönségnek, és a norvég black metal színtér több neves képviselője, többek közt Garm (Ulver, ex-Borknagar) és Samoth (Emperor) is játszott az együttesben. Több kislemezt, demót, és négy nagylemezt hagynak az utókorra. Vortex a továbbiakban a Dimmu Borgirra, míg Hellhammer a Mayhemre koncentrál majd.