A mai napon elstartolt a 27. Rockmaraton Fesztivál, ahol idén a megszokott zenei program mellett komolyabb hangsúlyt kap a társadalmi szerepvállalás. Abban az esetben, ha dedikáltatni akarsz valamelyik fellépővel, itt vannak a tervezett időpontok.

“Ahogy ígértük, itt vannak a közönségtalálkozók és a dedikálások tervezett (!!!) időpontjai – idén majdnem minden külföldi zenekarral sikerült egyeztetnünk, hogy legyen lehetőségetek – ugyan kötött formában -, de kicsit közelebbről találkozni velük, mint a színpadon.

NAGYON FONTOS!

A Xandria és a Hammerfall időpontja és dedikálása még kérdéses, az összes többi zenekar esetében is előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban rajtunk (és akár rajtuk) kívül álló okok miatt meghiúsul a dedikálás – pl. késik a repülő, lerobban a busz, bármi miatt utolsó pillanatban esnek be a színpadra.

Azon leszünk természetesen a fesztivál alatt, hogy a Facebookon azonnal jelezzük, ha esetleg ilyesmi történik. Bízunk benne, hogy nem lesz módosítás és minden felsorolt bandával találkozhattok!”

2017-ben már harmadszorra érkezik a dunaújvárosi Szalki-szigetre a hazai rock-metal-punk szcéna legmeghatározóbb találkozója. A tavaly szó szerint maratoni fesztivál idén fontos témák mellett foglal állást a színpadok névválasztásával.​ A fesztivál fellépői között történt egy kis változás: a Rockmaraton zárónapján, július 15-én lépett volna fel az Aborted zenekar, a belga death metal gépezet azonban váratlanul lemondta a fellépést. A fáradhatatlan szervezők máris leigazolták helyettük a görög thrasher Suicidal Angelst.

Az Aborted lemondásáról:

“Szerda reggel kaptuk a zenekartól a hírt, hogy saját hibájukból lemondani kényszerülnek a jövő heti koncertet. ? Azok, akik csak az Aborted miatt vették meg a napijegyet július 15-re, július 7., azaz péntek éjfélig visszaválthatják abban a Ticketportál jegyirodában, ahol a vásárlás történt – online vásárlás esetén az ugyfelszolgalat@ticketportal.hu-n keresztül.”

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy ebben az évben milyen neveket adjunk a színpadoknak, hiszen nálunk nem volt sosem divat, hogy szponzoroknak adjuk ezt a lehetőséget. A Hammerworld Magazin évek óta állja a sarat (szinte egyetlen ilyen témájú) nyomtatott sajtótermékként a változó piaci viszonyok között – tudjuk milyen nehéz talpon maradni, ezért idén a külföldi headlinereknek otthont adó nagyszínpadot róluk neveztük el.” – mesél Varga Zoltán, a Rockmaraton operatív szervezője a fesztivál színpadneveinek születéséről.

Ha zenei magazin kiválasztása nem is túl meglepő, az, hogy a belső körökben csak magyar nagyszínpadként emlegetett helyszín a Tetovált Állatmentők Egyesülete után kapta a nevét, már nem annyira szokványos. „Szeretünk kiállni olyan ügyek mellett, amiket fontosnak tartunk. A szervezői stábból sokunknak van kutyája vagy épp mentett cicája, tetoválásokban sem szenvedünk hiányt – mondhatnám, hogy könnyen adta magát az ötlet. Igazából szeretnénk, ha ezzel a gesztussal az állatvédelem témaköre kicsit jobban bekerülne a fesztiválozóink tudatába – én egyébként vegán vagyok, magánemberként is foglalkoztat a téma.” – teszi hozzá Varga, akinek Eper nevű kutyája egyébként versenyben volt a Fishing on Orfű Nagyszínpadának névadói szerepéért (nem ő nyert).  A Tetovált Állatmentők elsőre igent mondtak a felkérésre, az együttműködés keretében ráadásul egy „kutyanapközi” is helyet kap majd a fesztiválon, ahol napközben és a koncertek alatt szakszerűen vigyáznak az ebekre adomány fejében.

A harmadik zenei helyszín neve a napokban dőlt el: július 4-én láthatja először a közönségBP Underground című dokumentumfilmet, amely az 1989 utáni hazai underground közeg, a magyar hardcore/punk társadalmi hatása mellett annak közösségépítő erejét is bemutatja. A filmet jegyző Koltay Anna-Turán Eszter rendezőpáros számára ez az inspiratív közeg, amelyben felnőttek, a mai napig meghatározza gondolkodásmódját, ezért a bemutatás mellett ez egyfajta tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt. Mindkét alkotó szorosan kötődött különböző underground mozgalmakhoz, ebből született ez a film, amely remélhetőleg egy sorozat első darabja. „A Rockmaratonnak ugyan nincs sok köze a fővároshoz, ez a film viszont egy fontos alkotás és egy hiánypótló kezdeményezés – üdvözöljük, ha az utókornak is megörökítenek valamit abból a közegből, amiben mi is évek óta létezünk. –mondja a szervező – A megszólaló egykori zenekarok közül megfordultak páran nálunk – a BP Underground Pit pedig egy olyan helyszín, ahol mindazok a bandák találkoznak, akik már megírták a saját történelmüket vagy még csak az út elején járnak.”

A filmet a fesztivál szerdai napján levetítik, utána az alkotókkal lehet majd beszélgetni, sztorizni egyet.

Július 10-16. között a 21 nemzetközi és több mint 80 hazai zenekar mellett szabadstranddal, kutyanapközivel és  a megszokott off-programokkal készül a Rockmaraton Fesztivál – a hangulat és az étel-ital árak változatlanul barátiak maradnak.