A legnépszerűbb és a legnagyobb mennyiségben gyártott sörfélék a világos sörök,amiknek három fontos titka van.A forrásvíz,élesztő és a komló.Mitől Népszerűek??!

A lager és az ászok sörtipus messze a legnépszerűbb a világon.Ezek közül is a Csehországban feltalált pilseni tipusú sorokből adnak el a legtöbbet.Amit itthon sörnek nevezünk,vagyis az a frissítő,kesernyés,erősen szén-dioxidos(legalább 2bubis)ital elegáns,száraz.Bár egészen biztos nem fogunk soha sört főzni otthon,de azért nem árt tudni,mit iszunk.A csíráztatott árpát,amit malátának neveznek,vízzel keverik.Kissé melegítik,hogy az árpa csírájában lévő anyagoknak köszonhetően a sörlé enyhén erjedni kezdjen,utána összefőzik a komlóval,ettől lesz kesernyés az íze.Lehűtés után sörélesztőt adnak hozzá,hogy tovább erjedjen.A lager sört legfeljebb egy hétig erjesztik,20fok feletti hőmérsékleten,az ászok sörnek ennél hidegebb hőmérséklet kell,ezért nevezték téli sörnek.Ezután a lager és az ászok sört szűrik,újra felmelegítik,hogy tartósítsák,később buggyanjon meg,és készen is van.Az ászok sör hátránya a nagyüzemi termelésben,hogy több hónapig rendkivül hideg,nulla fok közeli pincében kell érlelni,szemben a hathetes érlelésű lagerrel.A legsikeresebb lager sör a pilseni típusú,ma legtöbbnyire ezt a típustbkapod itthon vagy Amerikában a boltokban.A pils típusú söröknél Csehország előnye,hogy minden összetevőből a legjobb található náluk.Tiszta vizű források,a nagyszerű komló,és a méltán híres sörfőzőtudás.Ők találták fel 1842-ben a pils típusú söröket,amik hamar népszerűek lettek németföldön is,és a német és cseh mesterek egymással versengve fejlesztették,tökéletesítették az alsó erjesztésű sört.A lager és ászok sört nemrégiben még orvosok írták fel gyengélkedőknek,mivel B-vitamin tartalma jelentős,sok hasznos ásványi anyagot tartalmaz.Nem véletlenül,a mérsékletes sörfogyasztás tisztítja a vesét,nyugtatja az idegeket,és még egy tucat hasznos hatása lehet.Ha mérsékletesen fogyasztjuk.Ha nem,akkor az egyébként alacsony alkoholtartalmú pilseni sörökkel is megjárhatjuk,bár sikerének egyik titka,hogy sokat meg lehet belőle inni,ellentétben az erős,felső erjesztésű sörökkel.Mivel a forrás alapvető fontosságú a söröknél,az ínyencek általában kétkedve kóstolják a licencben más országokban gyártott söröket.Az örök vita,hogy van-e különbség a kinti és az itthon gyártott sörök íze között.Nincs más hátra,mehetünk Plenzbe,Velke Popovicébe,Ceské Budejovicébe vagy egyszerűen csak Cesky Krumlovba,és kóstolhatjuk.De a müncheni sörfesztivál,az Oktoberfest is megteszi,mert a németek se maradnak le.Egy szóval sörözni kell nincs mese! ! ! !