Brit győzelemmel ért véget az idei Ausztrál Nagydíj, a dobogó tetejére Jenson Button állhatott 58 kör után.

A futam – kárpótolva a monoton bahreini futamért – rengeteg izgalmat hozott, de nem az esőnek köszönhetően. Kezdésnek már a rajtot említhetjük, ahol Felipe Massa a 2., Robert Kubica a 4. helyre ugrott fel az 5. és 9. helyekről. Az első kanyar ütközést is látott, a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) szembeállt a mezőnnyel, miután Button eltalálta, és Schumacherre sodródott. Így Alonso az utolsó helyre került, és Schumacher is box-kiállásra kényszerült, de szerencséjükre a safety car is megérkezett Kobayashi és Hülkenberg karambolja miatt.

Nem volt irigylésre méltó a hétszeres világbajnok helyzete sem. Míg a spanyol hátulról “megette” a mezőnyt, addig Schumacherrel az újonc Lucas Di Grassi “játszadozott”, így tartván fel Sumit az előretörésben. A későbbiekben Schumachernek Alguersuarival is meggyűlt a baja…

A boxkiállások talán legizgalmasabb történetét láthattuk, ugyanis Button még külön a 7. körben kereket cserélt, de a 9. körben 5-6 embert kivéve a komplett mezőny megrohanta a boxutcát száraz pályás gumikért, mivel az eső elállt.

Ez a hétvége sem Vettelé volt, a német autója ezúttal – nyilatkozata szerint – fékhiba miatt kényszerítette kiállásra, miután a 26. körben a sóderágyból már nem bírt visszatérni. Így Button vette át a vezetést.

A futam vége is izgalmassá vált. Lewis Hamilton, ledolgozva hátrányát felzárkózott a 3. és 4. helyezett Ferrarikra (Massa – Alonso sorrendben), azonban gumijai elfogytak, így őt meg Webber támadta. Az ausztrál azonban vérszemet kapott – talán a hazai pálya miatt akart bizonyítani -, és az 57. körben ütközött Hamiltonnal, akik mellett Rosberg el is süvített.

Meglepetést okozott a lengyel Robert Kubica, aki a Renault csapat színeiben a második helyen ért be, blokkolva megannyi ellene irányult előzési kísérletet. Utána érkezett Massa, Alonso, Rosberg, és Hamilton, akinek autója már roncsderbire is beillett volna…

Végeredmény:

1. J Button – McLaren-Mercedes – 25 pont
2. R Kubica – Renault – 18 pont
3. F Massa – Ferrari – 15 pont
4. F Alonso – Ferrari – 12 pont
5. N Rosberg – Mercedes GP – 10 pont
6. L Hamilton – McLaren-Mercedes – 8 pont
7. V Liuzzi – Force India-Mercedes – 6 pont
8. R Barrichello – Williams-Cosworth – 4 pont
9. M Webber – Red Bull Racing-Renault – 2 pont
10. M Schumacher – Mercedes GP – 1 pont

Egyéni, konstruktőr állás:

1. F Alonso – Ferrari – 37 pont
2. F Massa – Ferrari – 33 pont
3. J Button – McLaren-Mercedes – 31 pont

1. Ferrari – 70 pont
2 McLaren-Mercedes – 54 pont
3. Mercedes GP – 29 pont

Következő futam: 2010. ápr. 04 . Maláj nagydíj.